Köp Biljetter »

Peter JöbackThe Phantom of the Opera

Peter Jöback tillhör den unika skaran artister och skådespelare som verkar i olika genrer och som vår största musikalstjärna har han världen som arbetsfält.

Peter Jöback är den första europé sedan originaluppsättningen att spela den prestigefyllda titelrollen som the Phantom of the Opera på The Majestic Theatre, Broadway, New York, och en av bara fyra skådespelare som gjort rollen både där och på Her Majesty’s Theatre i Londons West End.

Han har hyllats för sin roll på båda sidor Atlanten och medverkade som förste svensk på anrika galan Tony Awards, på uppdrag av kompositör Lord Andrew Lloyd Webber, producent Sir Cameron Mackintosh och regissör Harold Prince. När The Phantom of the Opera firade 25-årsjubileum på Broadway framförde Peter titellåten på Tony Awards tillsammans med Samantha Hill i Radio City Music Hall.

Nu tar Peter succémusikalen till Sverige.

Sedan debuten som tioåring i Sound of Music har Peter Jöback medverkat i flera musikteaterklassiker i Skandinavien, Londons West End och Broadway. Från Grease och Fame till Miss Saigon och Häxorna i Eastwick i London till paradrollerna i Cabaret, Sweeney Todd och Livet är en schlager. Det stora genombrottet kom med rollen som Robert i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons urpremiär av Kristina från Duvemåla, en rolltolkning som Peter Jöback belönades med en guldmask för. Sin andra guldmask fick han rollen som the MC i Cabaret.

Peter Jöback varvar internationella musikaler med konserter, turnéer, shower och tv. I tv har vi sett honom i thriller-serien Modus, dokumentären Happy, Handsome and Unknown, Med hjärtat som insats, musikdramat La Vie, L’amour, La mort och som rösten till Disney-klassiker som Aladdin och Stuart Little.

Peter har också fått flera grammisnomineringar och hans samlade skivproduktion har sålt i över en miljon exemplar. Hans många musiksamarbeten inkluderar bl.a Niklas Frisk, Andreas Mattson, Mauro Scocco och Annika Norlin liksom amerikanska Sia och Katie Perry (B52’s). Flera av hans album har sålt platina och albumet Jag kommer hem igen till jul är den bäst säljande julskivan genom tiderna. Parallellt med att spela Fantomen jobbar Peter just nu med ett nytt engelskt album.

Peter är också grundare och konstnärlig producent för arenaturnén I Love Musicals, en bejublad succéturné där Peter bjuder in sina vänner – stjärnsolister från Broadway och West End – i en storslagen hyllning till musikteatern. De tre uppsättningarna i Skandinavien, år 2012, 2013 och 2015 har dragit fullsatta arenor och i somras toppades dessa med två konserter i klassiska Budokan i Tokyo.

Peter Jöback är en given del i det svenska kulturlivet, och nu även ett välkänt ansikte i det internationella.